- Strona główna
- Oferta
- Miody i ziołomiody
- Miody
- Miód gryczany
Miód gryczany
Posiada ciemnobrązową barwę i wyróżnia się ostrym smakiem i aromatem. Doskonały do wypieków oraz produkcji miodów pitnych. Zalecany przy niedoborze żelaza w organizmie oraz rekonwalescentom po zabiegach operacyjnych.
Spożywanie miodu gryczanego przyczynia się do wzrostu poziomu hemoglobiny we krwi. Jest stosowany przy leczeniu nerwic serca i żołądka, wskazany przy kruchości naczyń krwionośnych. Ze względu na dużą zawartość rutyny przypisuje mu się również właściwości odmładzające. Zawiera szczególnie dużo łatwo przyswajalnego magnezu, zalecany jest w diecie antynowotworowej. Stosowany jest w leczeniu schorzeń układu krążenia, szczególnie na tle miażdżycowym, a także przy osłabieniu wzroku, słuchu i pamięci. Działa wspomagająco na pracę mięśnia sercowego.